Varázslatos Magyarország természetfotó kiállítás Mosonmagyaróváron

Október 3-án nyitotta meg kapuit Mosonmagyaróváron a Flesch Károly Kulturális Központban Varázslatos Magyarország természetfotó kiállítás. A tárlatot a Magyar Természettudományi Múzeum után a Szigetköz Agórájában takinthetik meg az érdeklődők. A megnyitón dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője is köszöntőt mondott.

A tárcavezető rámutatott: A Varázslatos Magyarország természetfotó kiállítás célja, hogy bemutassa a körülöttünk lévő természet élővilágát. Azt a környezetet, mely minden nap más és más, s mindig meglepetéseket, új dolgokat tartogat számunkra. Ám ezeket csak azok a beavatott szemek veszik észre, akik kitartással és rendszeresen megfigyelik azt. A tárlaton az ő szemükön keresztül révedhetünk el a természet színeiben, hangjaiban, ízeiben, harmóniájában.

Nagy István hangsúlyozta, hogy Mosonmagyaróvár, a Szigetköz, a Hanság, az Öreg-Duna, a Mosoni-Duna valamint a Lajta élővilágának sokszínűsége közepén szinte kényezteti az itt élő fotósokat és természetjárókat a szebbnél szebb pillanatok megörökítésében. Megjegyezte azt is, hogy a természetfotó kiállítás a harmónia, a békesség, a megnyugvás színtere is, ha valaki elég időt szán a fotók megtekintésére.

Hozzátette továbbá: A Varázslatos Magyarország program természetvédelmi értékei között meg kell említeni a VM és Máté Bence természetfotós saját fejlesztésű fajmeghatározó versenyét, ami a versenyzőket arra buzdítja, hogy az állatvilág gazdag palettájából válogatva minél több állatfajt fotózzanak le, s képeiket töltsék fel fajlistájukra, a Fajbook-ra. Ezúton is köszönjük munkájukat!

Csiszár Péter, a Flesch Károly Kulturális Központ igazgazója házigazdaként köszöntötte a tárlatra érkező vendégeket. Köszöntő gondolataiban kiemelte: a legsikeresebb természetfotók a kitartásnak, a tudatos, előzetes képtervezésnek, a megfelelő ismereteknek valamint a helyes felszerelésnek tulajdonítható. A természetfotózás tudományos ismeretterjesztés, célja, hogy azoknak mutasson természeti értékeket, akik nem tudják önmaguktól ezeket észrevenni. Mint mondta: Ezért is jár tisztelet és megbecsülés a Varázslatos Magyarország megalapítóinak és működtetőinek.

Gál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója a projekt elmúlt 12 éves munkásságának rövid bemutatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2013-ban létrejött agrárminisztériumi együttműködés által még több lehetőségük adódik hazánk nemzeti parkjainak megismertetésére, fotókon keresztüli bemutatására. Ennek eredményeként Magyarországon ma már egy kitartó, aktív természetfotós közösség alakult, melynek tagjait a Varázslatos Magyarország pályázatai folyamatosan mozgásban tartanak.

Gál Péter szót ejtett a „Ma egy fészek, holnap az óceán” elnevezésű önkéntes természetvédelmi munkáról is, ami nemzeti parkjaink élővilágáért végeznek, a Varászlatos Magyarország fél évente megjelenő magazinjáról valamint ismertette a Magyar Természetfotó Nagydíj-ra nevezett természetfotósok kihívásokkal teli mindennapjait.

Forrás: AM Sajtó