Látogatóközpont avatás Kimlén

Közel 200 millió forintból valósultak meg azok a fejlesztések Kimlén, melynek a hivatalos átadójára ma került sor. Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője felidézte azt, milyen változások következtek be az elmúlt 30-40 évben.

Felelősséggel tartozunk mindazokért a gyermekekért, akik ma járnak iskolába.

Kiemelte: Kimle természeti potenciáljával kiemelkedő a térségben, amelyhez a megfelelő gazdasági potenciál is hozzá társul. E mellett vannak folyamatosan céljaik, fejlesztési ötleteik, sikereik is. Az átalakított tanterem neveli, tanítja most már nemcsak a kimleieket, hanem az ide látogatókat is. Kiemelkedő szellemi érték az is, hogyan tud együtt élni három nemzetiség, ahogy ez példaértékű Kimlén. A képviselő Kimlét iskolapéldának nevezte a környékbeli települések számára.

Németh Zoltán Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke elmondta: olyan mennyiségű területfejlesztési forrás áll ebben az időszakban rendelkezésre Magyarország kormányának támogatásával, hogy jó ilyenkor közgyűlési elnöknek lenni, hiszen folyamatosan tudunk olyan támogatásokra pénzt megszavazni, amelyre korábban soha nem volt lehetőség. Így válnak valóra azok az álmok, melyeket a települések akár több tíz éven át dédelgetnek.

Hangsúlyozta: ez a fejlesztés több szempontból is fontos, mert több régi épület is új funkciót kapott. Bővültek a sportolási lehetőségek és adott az a háttér is, ahol a közösségek összejöhetnek. A fejlesztés keretén belül a fiataloknak, a turistáknak és a helyieknek is identitást ad és az aktív turisztikai célokat is erősíti.

Eller Gizella, Kimle polgármestere ismertette a projektet, melyben elmondta: öt évvel ezelőtt írták azt a pályázatot, melynek megvalósulása 2021-ben történhetett meg.

Az elnyert TOP pályázat három részból áll: a futókör és fitness park, a Csónakház felújítása és eszközbeszerzései,  valamint a régi, két tantermű iskola átalakítása Látogatóközponttá.

A TOP turisztikai pályázaton 122 millió forintot nyertek, melyhez Kimle önkormányzata 53 millió forint önrészt vállalt. A költségek az idők során annyira megemelkedtek, hogy szükségessé vált további 18 millió forint póttámogatás igénybevétele. Mindezek eredményeként ma átadásra került

  • a 360 méteres futókör egy távolugró résszel, ahova egy fitness park is került;
  • a Csónakház az egykori önkormányzati hivatal épületéből lett kialakítva, új tetőszerkezetet és álmennyezetet kapott, az udvarán csónaktároló épült, illetve itt kapott helyet a Timaffy-kiállítás is.
  • A Látógatóközpont kialakításának célja, hogy információt nyújtsanak a falu múltjáról, jelenéről, a nemzetiségi hagyományok megéléséről valamint megemlékezzenek az itt élő tudós papokról.
  • Az eszközbeszerzés során 10 kerékpárt, kajakokat, túrakenukat és egy tizes sárkányhajót vásároltak.
  • A projekt részeként marketingeszközökre is fordítottak: így készült el a 33 Dunakavics című kiadvány és ennek köszönhetően több logózott ajándéktárgy is megvásárolható a Látogatóközpontban.
Forrás: Am SajtóFotó: Bánhegyi István