TOP támogatásból készült fejlesztések átadása Kunszigeten

2021. június 25-én két Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázat megvalósulására is sor került Kunszigeten. Hivatalosan is átadták az ipari park egy forgalmas részén épült új utat valamint ünnepre adott okot, hogy megnyithatta kapuit kis lakói előtt a Tündérkert Bölcsőde.

Az átadásokon tiszteletét tette dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő is, aki az útátadón azt mondta:

Ez az út jelkép Kunsziget számára, hiszen a település életét jelentősen meghatározza a gyárak betelepülése. ennek köszönhetően folyamatosan növekszik a gazdaság, gyarapszik a munkahelyek száma.

Kiemelte azt az egyensúlyt is, mely méltán jellemzi a települést, mind a gazdasági fejlesztésekben, mind az infrastruktúrában, mind pedig a szociális, kulturális, oktatási intézmények fejlesztésében. Ez is a település sikere, mely példaként szolgálhat a többi település számára.

Kívánom, hogy nyisson új távlatokat ez az út mindenki számára!

Lendvai Ivánné Kunsziget polgármestere beszédében kiemelte:

Kunsziget fejlődése, fennmaradása részben az ipari üzemek létére, részben az itt élő lakosság elhivatottságára épül. Ezért nagy öröm, hogy egy újabb létesítménnyel gazdagodott a település, mely újabb utat mutat a fejlődés irányába, a munkahely teremtésbe, a gazdaság fejlesztésébe.

Elmondta: a pályázatot 2019-ben nyújtották be, konzorciummal a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzattal, s a konzorciumi munka eredményeként a Strabag Kft. kivitelezéseként készült el az új út. Az út építési költsége 207 millió forint, bekerülési költsége 236 millió forint volt. A polgármester köszönetet mondott a jelen lévő gyárigazgatóknak a folyamatos támogatásért és az évek óta jól működő együttműködésért.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte a gazdasági élet szereplőit, kiemelte:

egy széles körű összefogás eredménye, ami miatt most itt állhatunk. Kunszigeten tervszerű fejlesztés zajlik, amely érinti a kerékpáros közlekedést, az ipari park bővítést, de ide tartozik például a bölcsőde kialakítása is, mely újabb fontos lépéseket irányoz elő.

A SIK Kft. nevében Vidó Imre igazgató és Matocsai Péter ügyvezető is köszönetet mondott az önkormányzattal való 25 éves együttműködésért.

Az ipari parki létesítmény átadását követően a Tündérkert Bölcsődénél folytatódtak a szónoklatok.

A polgármester asszony arra emlékeztetett, hogy közel öt éve tervbe volt már a bölcsőde megépítése, ekkor kezdődtek meg ugyanis a pályázati anyagok összeállításai, s kerültek beadásra a dokumentációk. A nagy álom 2019-ben vált valóra papíron. A támogatás költsége 256 millió forint volt, ám hamar kiderült, hogy hiányok várhatók, s több okból akadoztak az építkezési munkálatok is. a közös konzultációk és összefogások azonban túlszárnyalták a problémákat, s további segítséget adtak, hogy a bölcsőde elkészülhessen.

Nagy István az intézmény avatásával kapcsolatban olyan gondolatokat fogalmazott meg, mint az a gazdasági növekedés, mely előirányozta a bölcsőde megépülésének feltételeit. Emlékeztetett: az építkezés során voltak reménytelen és sok gonddal teli pillanatok, melyek kétségessé tették az építkezés folytatását, de Lendvai Ivánné polgármester asszony addig küzdött, míg ezek az akadályok mind elhárultak. Ennek köszönhetően az, hogy ma az átadási ünnepségen újabb távlatokba nézhetünk.

A kormány célja, hogy a pályázati forrásokkal, a hazai és az európai uniós támogatásokkal olyan életminőséget teremtsünk a magyar falvakban, községekben, amelyek felveszik a versenyt Nyugat-Európa vidéki tájainak életszínvonalával. Ennek egyik alapfeltétele, hogy egymásra épülő fejlesztésekkel, beruházásokkal megóvjuk a munkahelyeket és folyamatosan újakat teremtsünk.

Hozzáfűzte:

A 28 kisgyermek számára napközbeni elhelyezést, otthonos légkört biztosító, új, korszerű, jól felszerelt épület a szülőket és a Győri járás többi bölcsődéjét egyaránt tehermentesíti.

Németh Zoltán a megyei önkormányzat nevében úgy fogalmazott: Büszke arra, hogy ismét egy olyan épületet adhat át, mely hozzájárul Magyarország gazdaság politikai, családpolitikai és társadalompolitikai célkitűzéseihez. A kormány családpolitikája lehetővé teszi azt, hogy a különböző támogatási rendszereknek köszönhetően a születési rátában eljutottunk az 1,6 köré. Mindez azt mutatja, hogy a kormányzati politika eredményes, ha pedig ennyivel több gyermek születik, akkor az ellátásukhoz szükséges intézményekre is szükség van.

Kiemelte: minden egyes bölcsődei férőhellyel a magyar gazdaságot segítik. Ezek a fejlesztések olyan befektetések, amelyek folyamatosan hozzák az eredményeket, csökkentik a munkanélküliséget. Nagyon fontos az is, hogy a gyermekek, a szülők helyben tudjanak ilyen szolgáltatásokat igénybe venni, ezzel is erősítve a helyi identitást.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István